Get Adobe Flash player

Aktuellt

Ny granskning från Riksrevisionen

De som tar hand om och vårdar en anhörig får för lite stöd från samhället visar en ny granskning från Riksrevisionen. Med anledning av detta har ordförande i Upplands-Bro Anhörigförening, Pontus Oscarsson blivit intervjuad i P1-morgon. Även Anhörigas Riksförbunds ordförande Alf Andersson kunde höras i en kort intervju under morgonens eko. P1 kommer att följa upp frågan under dagen.

Lyssna på intervjun med Pontus Oscarsson>>

Lyssna på EKOT med Alf Andersson>>

Läs mer

Seminarium: Framtidens boende i Halland

Seminariet arrangeras av en arbetsgrupp med
deltagare från Parkinsonförbundet, Neuroförbundet,
Anhöringföreningarna i Halland samt Regionhandikapprådet i Halland.


Bakgrunden är att det framkommit att dagens vård
och boende för personer med neurologiska diagnoser
i Halland har flera brister. Detta har också beskrivits i
tidningsartiklar.

Seminariets programpunkter ska belysa, informera
och skapa tankar kring hur framtidens vård och boendeformer kan förbättras och formas för personer med neurologiska diagnoser i Halland.

- Hur ska framtidens vård och boende se ut i Halland?
- Hur förbättrar vi livskvaliteten för personer med
neurologiska diagnoser?
- Hur kan vård och rehabilitering integreras inom
boendet?

Läs hela programmet i PDF-format>>

Läs mer

Ny anhörigkonsulent i Hörby

Att vårda en långtidssjuk närstående kan vara tungt och ensamt. Lena Persson är kommunens nya anhörigkonsulent. Hon finns där för att lyssna och hjälpa den som själv är någons stöttepelare.

 

Läs hela artikeln på skånskan.se>>

Läs mer

Att leva med cancer

Ankie Ödmark lever med svår cancer, vi får följa hennes vardag och kamp i Nyhetsmorgon på TV4. I söndags (den 6 april) fick vi höra Ankies man och barns berättelser om att vara anhörig.

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon>>

Läs mer

Internationell musiktävling

Europeiska Musikfestivalen, en internationell musiktävling för personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Tävlingen har tidigare gått i andra europeiska länder, senast Irland år 2012, och nu har turen kommit till Sverige.

Tävlingen går av stapeln den 2 maj i Konserthuset och biljetter finns nu att köpa.

 

Ladda ner flyer>>

Läs mer

Såg sin far ta sitt liv

Dregen var bara 11 år då han såg sin egen far ta sitt liv.


I TV4-programmet "Helt sjukt" medverkade han och berättade om sin historia. Nu är han också med i "Berg flyttar in" och berättar.


Läs artikel från Aftonbladet>>

Se videoklipp från Helt sjukt TV4>>

Läs mer

Årets juniorer

Äldreomsorgssajt prisbelönas

Veteranens läsare har utsett Fanny Westerberg, en av initiativtagarna till Seniorval.se till Årets junior. Veteranen är ett av Sveriges största magasin för seniorer. Utnämningen visar att efterfrågan på information och vägledning kring boende för seniorer och äldreomsorg på internet är stor.

Fanny startade Seniorval.se tillsammans med Pernilla Kristoffersson efter att de själva letat vägledning på nätet för närståendes räkning och blivit frustrerade över att de inte hittade bra samlad information.

-Vi är glada, hedrade och stolta över denna fina utnämning, säger Fanny Westerberg. Det är ett erkännande på att Seniorval.se fyller en viktig funktion för de personer som står inför att hitta ett nytt boende, service eller omsorg, för sig själva eller anhörigas räkning, inför en ny fas i livet.

Sajten har snabbt blivit Sveriges ledande kring boende, service och omsorg för seniorer. En tydlig trend är också att allt fler söker information kring dessa områden på nätet. Flera faktorer är troligen förklaringen till detta. Valfrihet på det här området är fortfarande ganska nytt, de flesta har aldrig tidigare varit i kontakt med äldreomsorgen och för att kunna göra val behövs kunskap och vägledning kring hur man utvärderar olika alternativ. Därtill har de senaste årens rapporter om missförhållanden inom äldreomsorg med stor sannolikhet gjort att många känner behov av att informera sig. Det visar också att många uppskattar Seniorvals ambition att ge information på ett enkelt sätt, ge konkreta tips för hur man kan gå tillväga i olika situationer samt lyfta fram goda exempel.

-Vår förhoppning är att Seniorval.se ska inspirera seniorer och anhöriga till att hitta lösningar som passar deras behov och önskemål och att de ska känna sig trygga med det alternativ de väljer, säger Fanny Westerberg. Att hitta en lösning för sin vardag ska vara något positivt.

För mer information, bilder eller intervjuer, välkommen att kontakta Pernilla Kristoffersson på Seniorval.se, Telefon: 070-880 06 69

E-post: pernilla.kristoffersson@seniorval.se

Läs mer

Sajt för unga anhöriga till cancerdrabbade

I helgen så uppmärksammades unga anhöriga till cancerdrabbade i Nyhetsmorgon på TV4. Det var näracancer.se som medverkade och berättade om sin sajt.

Se klippet på TV4play>>

Läs mer

Stöd till anhöriga ger stora besparingar

Stöd till anhöriga ger stora besparingar för samhället

–Samhället har allt att vinna på att ge mer stöd till anhörig till personer med flerfunktionsnedsättningar. Därför är det samlade kunskapsstödet inom verksamheten ”Nka - Nationellt kompetenscentrum anhörig” ovärderligt, säger Gunnar Halin, från Boden, och pappa till två döttrar med flerfunktionsnedsättning och aktiv i FUB, För barn, unga vuxna med utvecklingsstörning.

Läs hela pressmeddelandet från Nationellt kompetenscentrum anhöriga>>

Läs mer

Skolsvårigheter är vanliga hos barn

Ny studie visar att skolsvårigheter är vanliga hos barn till föräldrar som missbrukar eller har psykisk sjukdom

Av de barn som lever i familjer där det finns missbruk och psykisk sjukdom är det dubbelt så många som lämnar grundskolan utan behörighet jämfört med barn i familjer utan dessa svårigheter. Det visar en ny studie.

Läs pressmeddelande från Nationellt kompetenscentrum anhöriga>>

Läs mer

Informationskväll 10 mars

Måndagen den 10 mars har projektet "Delaktighet och stöd" en informationskväll på Bräcke Diakoni i Göteborg. Kvällen är tänkt till föräldrar som har vuxna söner och döttrar med funktionsnedsättning. Information om projektet kommer att ges samt inbjudan till de kommande samtalskvällarna. Som gäst kommer psykologen Anders Möller, han kommer att berätta något om de erfarenheter han har utifrån att han hela sitt yrkesliv har arbetat med familjer där det finns barn som har funktionsnedsättning. Barn som nu har blivit vuxna.


Få mer information om projektet eller läs inbjudan >>

Läs mer

Anhörigas oro i fokus på stor konferens

Föräldrakraft skriver om Anhörigriksdagen 2014, där de bland annat har intervjuat förbundsorförande Alf Andersson.


Läs hela artikeln på Föräldrakrafts hemsida>>

Läs mer

Diagnosen förändrade allt

För tre år sedan fick Marianne Arvidsson diagnosen Alzheimers. En demenssjukdom som radikalt förändrat tillvaron för henne och maken Olof Arvidsson.

Läs hela artikeln i Ystads Allehanda>>

Läs mer

Anhöriga som stödjer en närstående sökes!

Nationellt kompetenscentrum anhöriga söker anhöriga som stödjer, hjälper eller vårdar en närstående äldre till en pilotstudie.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga är med i ett EU-projekt som arbetar med att utveckla en webbplattform till anhöriga till äldre i Europa. Vill du vara med och testa detta anhörigstöd via internet?

Läs mer och anmäl ditt intresse>>

Läs broschyr>>

Läs mer

Svenskt demenscentrum lanserar Demenspodden

Demenspodden är Svenskt Demenscentrums poddradio. I Demenspodden vill vi lyfta frågor om demens och sprida kunskap och information, i syfte att verka för ett demensvänligt samhälle.


Läs mer på Svenskt demencentrums hemsida>>

Läs mer

Anhörigträff med "Där du andas"

Lördagen den 1 mars klockan 12.00-14.00 är det dags för "Där du andas" andra anhörigträff.

Anhörigträffen äger rum i Tenhultsskolans matsal.
Alla kommer att delas in gruppvis och i gruppen får du möjlighet att prata och lyssna.

Mer info om upplägg får du på plats.

Efter gruppuppgiften finns det frallor och fika till självkostnadspris.

Har ni frågor är ni varmt välkomna att kontakta:

Jenny – 0702031522

Cornelia – 0760464003

Eller på deras facebooksida Där Du Andas
 

Läs mer

Medicinsk vetenskap nummer 4

Den psykiska påfrestningen som det innebär att vara nära anhöriga till patienter med svåra sjukdomar gör att de själva riskerar att bli sjuka. Ett problem är bristen på information, visar forskningen. Marie Tisell fick bara ett läkarsamtal under de åtta år som hennes vuxna dotter levde med blodcancer.

Läs hela artikeln i Medicinsk vetenskap>>

Läs mer

Visselpipa istället för larm

Anhörigas Riksförbunds ordförande Alf Andersson uttalade sig i TV4 Nyheter angående att cancerpatienten Sixten Turesson i Gnesta får blåsa i visselpipa för att få personalens uppmärksamhet.

 

Se klippet från TV4 Nyheterna>>

Läs mer

Vägrade hemtjänst

Maria Andersson vägrade att ta emot hemtjänst. Att ta hand om sin mamma var tufft för Mayvon Friberg som själv drabbats av en stroke.

– Anhöriga som har gått igenom det här vet vad jag pratar om, säger hon.

Läs hela artikeln på Expressens hemsida>>

Läs mer

Det borde finnas ekonomiskt stöd

- Vi som hjälper våra föräldrar sparar in mycket pengar åt samhället, det borde finnas något ekonomiskt stöd, säger Jan-Erik Larsson, ordförande i Anhörigföreningen i Solna.


Läs hela artikeln på Expressens hemsida>>

Läs mer