Aktuellt

Dansande blommor

En utställning om måleri av personer med demenssjukdomar.

Ystads konstmuseeum 21 september - 19 oktober 2014

1:a våning

Av bildpedagog Susann Hernaeus och fotograf Michael Johansson

Läs mer

Diskutera äldreomsorg

Diskutera Äldreomsorg på Nordiska museet i höst

I anslutning till utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? arrangerar Nordiska museet ett antal aktiviteter på temat äldrefrågan – allt från diskussioner med Bodil Jönsson till sitt-cirkus med Cirkus Cirkör!

Välkommen!

Svensk äldreomsorg i korsdrag – föreläsning onsdag 10 septmeber, klockan 18.00

Riskerar äldreomsorgen att bli mindre jämlik? Finns det vinnare och förlorare i dagens svenska äldreomsorg? Marta Szebehely, professor i socialt arbete föreläser om tendenser i dagens äldreomsorg och om ideal och realiteter med avstamp i 1950-talet och fram till idag.
Föreläsningen hålls i Nordiska museets samlingssal. Fri entré efter klockan 17.00

Ingen förbokning. Begränsat antal platser. Föreläsningen är ett samarbete mellan Stockholms Universitet och Nordiska museet och hålls i anslutning till utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det?

Läs mer på Nordiska museets hemsida>>

Läs mer

Färre timanställda i vården utlovas – igen

Äldrevården skulle bli tryggare genom en halvering av timanställningarna. Men målet har inte lyckats.
Nya skärpta riktlinjer kommer att förbättra situationen, lovar kommunalrådet Carina Nilsson (S).

Läs hela artikeln i Sydsvenskan>>

Läs mer

Presenterar äldrelyft i vården

Socialdemokraterna vill se ett lyft i äldrevården med skärpta krav på personalens kompetens och en nationell samling för arbetsmarknadens parter.

Inom fem år ska alla som jobbar på särskilda boenden vara omvårdnadsutbildade. Anhöriga påverkas.

Läs hela artikeln på Aftonbladet>>

Läs mer

Anhöriga i Karlavagnen P4

Igår tog Karlavagnen i P4 upp ämnet: Hur är det att vårda en anhörig idag?

I veckan presenterades den senaste i raden av rapporter som vittnar om att anhörigvårdare har det tufft. Sliter du ihjäl dig eller hur mycket stöd får du? Borde samhället göra mer eller gnälls det för mycket?

Lyssna på programmet här>>

Läs mer

Vad säger politikerna om framtidens anhörigstöd?

Nationellt kompetenscentrum anhöriga har frågat ledande politiker om vad de tycker om framtidens anhörigstöd.

Se videoklipp>>

Läs mer

Anhörigdagen i Örebro

Föreläsningar som utställningar för dig som tar hand om någon som är långvarigt sjuk, äldre eller som har en funktionsnedsättning. Intressant även för dig som studerar eller möter anhöriga i ditt jobb. Träffa föreningar, kommun, landsting, lokala politiker och Anhörigas Riksförbund på plats.

Föreläsningar: Jenny Eriksson - Jag är både stark och svag
Hasse Brontén - Varför pratade vi aldrig om att pappa hade en psykisk sjukdom?

Konferencier: Mia Kleregård

Ladda ner folder (PDF)>>

Läs mer

Anhöriga tvingas bära koordinatorsroll

Undermålig samordning av vård och omsorg av sjuka äldre drabbar även många anhöriga som tvingas in i en ofrivillig, tidskrävande koordinatörsroll. Tre av fem anhöriga ställer sig samtidigt kritiska till att privatiseringar och valfrihetssystem är bra reformer för att förbättra för äldre och deras anhöriga.


Läs hela artikeln på Kommunals hemsida>>

Läs mer

Mer makt till peroner med funktionsnedsättning

Greger Nyberg och Ann-Christine Gullacksen brinner för att personer med funktionsnedsättning ska kunna påverka sin liv mer. Under hösten startar de fyra projekt för att stärka funktionsnedsatta personers röst på boenden och i dagliga verksamheter i Skåne. Vill din enhet vara med?

Läs hela reportaget>>

Läs mer

Anhöriga i Aktuellt

Fackförbundet Kommunal har gett ut en rapport "Lapptäcke utan sömmar" som visar att anhöriga är frustrerade över hur samordningen mellan kommuner och landstinget fungerar. Aktuellt har träffat Ulla Brännerud som berättar. Samt en utfrågning av Barn- och äldreminister Maria Larsson och regeringens äldresamordnare Eva Nilsson-Bågenholm.

Se ett inslag i gårdagens Aktuellt på SVTplay>>

Ladda ner rapporten "Lapptäcke utan sömmar" på Kommunals hemsida>>

17.35 minuter in i inslaget.

Läs mer

Anhöriga får plats i valrörelsen

Anhörigas utsatta situation och behovet av samordning i äldrevården lyftes fram när Kommunal presenterade en ny rapport på måndagsförmiddagen.

 

Läs hela artikeln på Veteranens hemsida>>

Läs mer

”Vi har tappat dem som har flera sjukdomar”

När utvecklingen inom vården går mot allt mer specialisering, blir de som har flera olika sjukdomar lidande. Det är ett av problemen som försvårar vård och omsorg om främst äldre personer, enligt både regeringen och SKL.

Läs hela artikeln på SVT.se>>

Läs mer

Rapporten "Lapptäcke utan sömmar"

Fackförbundet Kommunal har gett ut en rapport "Lapptäcke utan sömmar" som visar att anhöriga är frustrerade över hur samordningen mellan kommuner och landstinget fungerar.

Ladda ner och läs rapporten>>

Läs mer

Hon vill vara hans fru - blir vårdkoordinator

Ulla Brännerud sitter vid sin man Arnes säng på Södersjukhusets akutavdelning i Stockholm. Hon har suttit så i flera timmar. Arne är knappt kontaktbar och ser väldigt skör ut där han ligger. Ulla, som är 80 år, är trött och hungrig, men helt fokuserad på att Arne ska få den bästa vården.

Läs hela artikeln på SVT.se>>

Läs mer

Stora krav på anhörigvårdare

Att som anhörig vårda en äldre och sjuk närstående person innebär inte bara att hjälpa till i vardagen. Ofta måste den anhöriga också ta på sig uppgiften som vårdsamordnare. Det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal.

Läs hela artikeln på SVT.se>>

Läs mer

De anhöriga är en glömd grupp

Kinda är den enda kommunen i hela länet som har en anhörigförening. I veckan besökte Margareta Fransson (MP), landstingspolitiker Kinda-föreningen.

 

Läs hela artikeln i Länstidningen Norr/Vimmerby>>

Läs mer

Tog pulsen på politiker

Upplands-Bro anhörigförening tog pulsen på politikerna. I lördags hade Upplands-Bro Anhörigförening bjudit in partierna till en politikerutfrågning. Med 12 i förväg förberedda frågor fick partirepresentanterna i Socialnämnden möjlighet att förklara respektive partis ståndpunkter i angelägna frågor rörande anhörigvården i kommunen. Moderator för mötet var Thomas Kylander, ordförande i Anhörigas Riksförbund. UBRO var med en stund på mötet och lyssnade på en intressant diskussion mellan politiker, anhöriga och moderator om frågeställningar som sällan har ett enkelt svar.

 

Läs hela artikeln på UBRO hemsida>>

Läs mer

Föreläsning om LSS & Försäkringskassan

Helene Karlsson och Julia Rem, socialsekreterare berättar om LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, vilken hjälp och vilka insatser man kan ansöka om när man har en funktionsnedsättning. Försäkringskassan informerar om och svarar på frågor om assistans, handikappsersättning med mera.

Plats: Anhörigcenter, Frölunda kulturhus, Valthornsgatan 3

Tid: Torsdagen den 28 augusti Kl. 17.30–19.00

För mer information ring 0725-50 11 96 eller 031-366 40 82


Läs mer>>

Läs mer

Anhörigomsorg med stort ansvar

Kajsa Huddlestone har levt som anhörig hela sitt vuxna liv. Både till sin mamma och till sin CP-skadade son. Hon har blandade känslor till det stöd hon har fått av samhället och personer runt omkring henne. Hon arbetar idag på Nordström assistans och har flera kollegor i samma situation som henne själv. Hon upplever en stor förståelse från sin arbetsgivare.

Läs hela artikeln på Arbetsgivare för anhörigas hemsida>>

Läs mer

För långa väntetider i demensvården

”Man blir förälder till sin förälder”. I helgen var unga från hela landet som har en demenssjuk förälder på läger på Sjöviks folkhögskola.

 

Läs hela artikeln på Avesta tidning>>

Läs mer